BTT 2

dissabte, 10 de setembre del 2011

Recorregut:
Ruta circular que ens permet pedalar per paratges molt maltractats últimament pels incendis forestals que han causat una forta desforestació del territori, però que han sigut objecte d'una molt bona neteja, cosa que possibilita que aquest fet passi desapercebut. La fisonomia del terreny pel qual circularem és molt variada ja que farem servir tant asfalt com pistes de terra. Majorment ho farem per aquestes últimes però el fet de passar pels nuclis urbans de Cervià de Ter, Diana, Gaüses, Pins, Vilopriu, Garrigoles, Tor, Bellcaire d'Empordà, Verges i Flaçà fa que, de tant en tant, ens trobem en alguna carretera, de molt poc, o gens, de trànsit. L'únic punt negre de tot el recorregut el trobarem a la carretera de Verges a la Bisbal d'Empordà ja que aquesta carretera sí que suporta molt de trànsit, així que, amb mainada o sense, s'haurà d'extremar l'atenció. Aquest pas és necessari per salvar el riu Ter ja que hem de passar a l'altra banda.
Hem fet esment de les poblacions de pas, totes elles amb el seu encant ja que, com tots els pobles baixempordanesos, tenen quelcom de què presumir. Cervià de Ter, del seu monestir benedictí, les muralles, la torre de les hores..., Diana i el seu edifici més destacable, la petita esglesiola de Sant Feliu, de gran antiguitat, tal com la veiem avui, es tracta d’una construcció del segle XI, amb la nau indiferenciada de l’absis. Gaüses, amb la seva esvelta església. Pins, amb cases de pedra d'un gran bellesa i antiguitat. Vilopriu, amb el seu centre fortificat... I així totes i cadascuna d'aquestes poblacions cridaran la nostra atenció i ens oferiran també la possibilitat de degustar la seva gastronomia.
També tindrem l'oportunitat de gaudir del panorama. Val la pena aturar-se una bona estona al cim del puig Segalar, des d'on podrem veure tota la plana de l'Empordà, el golf de Roses i el mar cap a l'est, les Gavarres i les serralades interiors al sud i oest i les Alberes cap al nord. Sens dubte, tot i els seus minsos 175 metres d'alçada, és la millor vista panoràmica de l'Empordà, amb el permís del Montgrí, immens des d'aquesta posició.
Qualsevol època de l'any és bona per fer aquest recorregut, però serà millor evitar els dies molt assolellats ja que les zones ombrívoles no sovintegen i el sol cau a plom en gran part del recorregut. D’aigua, en trobarem a moltes fonts públiques dels nuclis pels quals passarem
Distància recorreguda: 48.660 metres
Temps efectiu de marxa: entre 4,00 i 4,30 hores